szarłat szorstki

szarłat szorstki siewka

Siewka szarłatu w stadium 2 liści.

Amaranthus retroflexus L.
Nazwa angielska: redroot amaranth, redroot pigweed
Rodzina: szarłatowate (Amaranthaceae)

Gatunek został po raz pierwszy zidentyfikowany na terenie Polski w roku 1914 (okolice Opola i Gdańska).

Wygląd, cechy szczególne

SIEWKA: Łodyżka podliścieniowa wąska, czerwonawa. Liścienie podłużnie równowąskie, delikatnie zaostrzone, od dolnej strony fioletowoczerwone (dodano 11-04-2020).

ROŚLINA DOROSŁA: Szarłat osiąga przeciętnie od 10 cm do 80 cm wysokości. Łodyga wyprostowana, owłosiona, często czerwonawa. Liście na długich ogonkach, podłużnie eliptyczne lub owalnorombowate, ostro zakończone. Kwiatostanem są kłębiki zebrane w gęste kłosy. Nasiona o średnicy około 1 mm, czarne, spłaszczone.

Dorosły egzemplarz szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus)

Okres kwitnienia

lipiec-październik

Cykl życiowy, biologia

Gatunek jednoroczny jary. Ze względu na wysokie wymagania termiczne pojawia się późną wiosną. Minimalna temperatura do kiełkowania wynosi 7ºC (wg innych badań >5 ºC) (dodano 21-04-2017), optimum zawiera się w przedziale 30-40ºC. Roślina bardzo płodna, opisany w literaturze rekord to 668529 nasion wytworzonych na jednej roślinie. Nasiona są bardzo odporne, w glebie mogą przetrwać do 40 lat, nie tracą żywotności po przejściu przez przewód pokarmowy krowy, konia, świni i owcy (dodano 11-09-2019).


Występowanie, szkodliwość

Największe zagrożenie stwarza w uprawach szerokorzędowych takich jak kukurydza, buraki, ziemniaki i warzywa. W badaniach IUNG-PIB 2, 5, 10 i 20 szt. szarłatu na 1m² plantacji kukurydzy spowodowały straty ziarna wynoszące odpowiednio 7, 8, 20 i 32%.
Próg szkodliwości dla kukurydzy to 1-2 egzemplarze szarłatu na 1m², a dla buraka cukrowego 5 egzemplarzy na 30m rzędu (za Metodykami Integrowanej Ochrony, IOR-PIB) (dodano 21-04-2017).

Typowe warunki siedliskowe

wskaźnik świetlny: pełne światło – umiarkowane światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby bardzo zasobne
wskaźnik kwasowości gleby: gleby obojętne (6≤ pH <7) [1]

Zwalczanie szarłatu szorstkiego

Wrażliwość na herbicydy* (aktualizacja 07-01-2020): np. bromoksynil, chlomazon (wrażliwy lub średnio wrażliwy), chlorydazon, desmedifam, etofumesat, metamitron, metazachlor, metobromuron, mezotrion, napropamid, nikosulfuron, oksyfluorofen, petoksamid, pirydat, propyzamid, prosulfokarb, rimsulfuron, sulkotrion, tembotrion, triflusulfuron metylowy.

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.

źródła:
1. Zarzycki K., Trzcińska-Tacik H., Różański W., Szeląg Z., Wołek J., Korzeniak U. 2002. Ecological indicator values of vascular plants of Poland. Ekologiczne liczby wskaźnikowe roślin naczyniowych Polski. Wyd. Inst. Bot. PAN, Kraków, 183 ss.

Szarłat szorstki na plantacji buraka cukrowego (dodano 02-08-2018).