cykoria podróżnik

cykoria podróżnik - kwiat
Cichorium intybus
L.
Nazwa angielska: chicory, common chicory
Rodzina: astrowate (Asteraceae)

Wygląd, cechy szczególne: Łodyga wzniesiona, szorstko owłosiona, osiąga do 120cm wysokości. Korzeń palowy, silnie rozwinięty. Dolne liście zatokowo-pierzastodzielne zebrane w rozetę. Liście łodygowe lancetowate, ząbkowane, obejmujące łodygę. Górne liście całobrzegie. Kwiaty barwy jasnoniebieskiej. Owocem jest walcowata niełupka.

Okres kwitnienia: lipiec-październik

Cykl życiowy, biologia: Roślina wieloletnia. Zdolna wytworzyć do kilkudziesięciu tysięcy niełupek. Może się rozmnażać wegetatywnie za pośrednictwem odrostów korzeniowych.

Występowanie, szkodliwość: Cykoria podróżnik występuje zazwyczaj na stanowiskach ruderalnych, na poboczach dróg. Czasami pojawia się na obrzeżach plantacji zbóż, częściej na łąkach i pastwiskach.

Typowe warunki siedliskowe:
wskaźnik świetlny: pełne światło – umiarkowane światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby ubogie – gleby umiarkowanie ubogie
wskaźnik kwasowości gleby: gleby umiarkowanie kwaśne (5≤ pH <6) – gleby zasadowe (pH > 7)

Zwalczanie chwastu (wrażliwość na herbicydy) np.*: Ze względu, że cykoria podróżnik rzadko zachwaszcza pola uprawne, w etykietach herbicydów dopuszczonych do stosowania na obszarze Polski aktualnie nie znajdziemy informacji dotyczących wrażliwości tego gatunku (stan na 01.04.2017).

W materiałach przeznaczonych dla farmerów w USA do zwalczania cykorii podróżnik zalecano m.in. 2,4-D, dikambę, metsulfuron, trichlopyr.

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.

Ciekawostki: Nazwa gatunkowa „podróżnik” została nadana cykorii ze względu na jej częste występowanie na poboczach dróg. Uprawne odmiany tego gatunku  wykorzystywane są w celach kulinarnych np. odmiana korzeniowa (var. sativum) m.in. do produkcji substytutu kawy, a sałatowa (var. foliosum) jako składnik sałatek.