cykoria podróżnik

cykoria podróżnik - kwiat
Cichorium intybus
L.
Nazwa angielska: chicory, common chicory
Rodzina: astrowate (Asteraceae)

Wygląd, cechy szczególne: Łodyga wzniesiona, szorstko owłosiona, osiąga do 120cm wysokości. Korzeń palowy, silnie rozwinięty. Dolne liście zatokowo-pierzastodzielne zebrane w rozetę. Liście łodygowe lancetowate, ząbkowane, obejmujące łodygę. Górne liście całobrzegie. Kwiaty barwy jasnoniebieskiej. Owocem jest walcowata niełupka.

Okres kwitnienia: lipiec-październik

Cykl życiowy, biologia: Roślina wieloletnia. Zdolna wytworzyć do kilkudziesięciu tysięcy niełupek. Może się rozmnażać wegetatywnie za pośrednictwem odrostów korzeniowych.

Występowanie, szkodliwość: Cykoria podróżnik występuje zazwyczaj na stanowiskach ruderalnych, na poboczach dróg. Czasami pojawia się na obrzeżach plantacji zbóż, częściej na łąkach i pastwiskach.

Typowe warunki siedliskowe [1]:
wskaźnik świetlny: pełne światło – umiarkowane światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby ubogie – gleby umiarkowanie ubogie
wskaźnik kwasowości gleby: gleby umiarkowanie kwaśne (5≤ pH <6) – gleby zasadowe (pH > 7)

Zwalczanie chwastu (wrażliwość na herbicydy) np.*: Ze względu, że cykoria podróżnik rzadko zachwaszcza pola uprawne, w etykietach herbicydów dopuszczonych do stosowania na obszarze Polski aktualnie nie znajdziemy informacji dotyczących wrażliwości tego gatunku (stan na 01.04.2017).

W materiałach przeznaczonych dla farmerów w USA do zwalczania cykorii podróżnik zalecano m.in. 2,4-D, dikambę, metsulfuron, trichlopyr.

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.

Ciekawostki: Nazwa gatunkowa „podróżnik” została nadana cykorii ze względu na jej częste występowanie na poboczach dróg. Uprawne odmiany tego gatunku  wykorzystywane są w celach kulinarnych np. odmiana korzeniowa (var. sativum) m.in. do produkcji substytutu kawy, a sałatowa (var. foliosum) jako składnik sałatek.

źródła:
1. Zarzycki K., Trzcińska-Tacik H., Różański W., Szeląg Z., Wołek J., Korzeniak U. 2002. Ecological indicator values of vascular plants of Poland. Ekologiczne liczby wskaźnikowe roślin naczyniowych Polski. Wyd. Inst. Bot. PAN, Kraków, 183 ss.