mak polny

Papaver rhoeas L.

Nazwa angielska: corn poppy, common poppy, field poppy, red poppy

Rodzina: makowate (Papaveraceae)

Wygląd, cechy szczególne: Mak polny osiąga 20-90cm wysokości. Liście pojedynczo lub podwójnie pierzastodzielne. Kwiaty pojedyncze, o czerwonych, okrągławych, zachodzących na siebie płatkach, w nasadzie zazwyczaj z czarną plamą. Na szypułkach długie (do 4mm) odstające włoski (odmiana rhoeas) lub krótkie (1-2mm) i przylegające (odmiana strigosum – mak przytulonowłosy). Owoc to kulista lub odwrotnie jajowata torebka (tzw. makówka). Nasiona drobne nerkowate.
(aktualizacja 01-08-2017).

Mak polny, egzemplarze na etapie kwitnienia oraz po kwitnieniu.

Okres kwitnienia: głównie maj-lipiec, także jesienią.

Cykl życiowy, biologia: Roślina jednoroczna jara lub zimująca. Średnia produkcja nasion 10 000 – 20 000 sztuk. Nasiona po osypaniu wchodzą w stan spoczynku na m.in. 12 tygodni. Krzyżuje się z makiem wątpliwym.

Występowanie, szkodliwość: Zachwaszcza głównie zboża i rzepak ozimy. Najbardziej szkodliwe są egzemplarza zimujące. Próg szkodliwości dla zbóż to 10-25 egzemplarzy chwastu na 1m² plantacji (dodano 01-08-2017).

Typowe warunki siedliskowe:
wskaźnik świetlny: pełne światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby zasobne
wskaźnik kwasowości gleby: gleby obojętne (6≤ pH <7) (gleby zasadowe (pH>7))

Zwalczanie chwastu (wrażliwość na herbicydy) np.*: amidosulfuron, chlorosulfuron, dikamba, florasulam, fluroksypyr, izoproturon, jodosulfuron metylosodowy, MCPA, mekoprop, metazachlor, propyzamid, tribenuron metylu.

W Polsce w roku 2012 wykryto pierwszy biotyp maku polnego uodporniony na tribenuron metylu (Żuławy Gdańskie, pszenica ozima).

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.