Adiuwanty do herbicydów

Pokrzywa zwyczajna: Nie tylko chwast, ale i źródło białka!

Pokrzywa zwyczajna to pospolity gatunek ruderalny, który zachwaszcza sady i ogrody przydomowe, czasami przenika także na grunty orne, zwłaszcza w uprawy szerokorzędowe. Jest to również roślina o szeroko udokumentowanych właściwościach leczniczych, szeroko stosowana w fitoterapii wielu schorzeń ogólnoustrojowych i dermatologicznych. Okazuje się, że gatunek ten ma także potencjał jako źródło białka! Zespół badaczy z trzech różnych instytucji*, przeprowadził doświadczenie, których celem było określenie zawartości białka całkowitego w różnych częściach morfologicznych pokrzywy zwyczajnej.

Wyniki przeprowadzonych analiz laboratoryjnych wskazują na znaczną ilość białka w badanej roślinie. Najwyższe stężenie (27,89%) zaobserwowano w suszonym liściu. Zdaniem autorów badania pokrzywa może być źródłem białka w diecie. Istotnym jest jednak sposób uprawy surowca, termin zbioru oraz jego stabilizacja.

 * Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach; Katedra Farmakologii, Wydział Nauk Medycznych w Opolu, Collegium Medicum; Laboratorium Fizykochemiczne Dary Natury

źródło/więcej informacji:
Palacz-Wróbel M, Rykaczewska-Czerwińska M, Duda-Grychtoł K., Zalewski A., Angielczyk M. 2024. Pokrzywa zwyczajna jako źródło białka. Aesth Cosmetol Med. 13(2): 55-57.