Redukcja zużycia środków ochrony roślin to jedno z kluczowych wyzwań współczesnego rolnictwa. Czy naturalne substancje mogą pomóc w ich ograniczeniu? Eksperymenty przeprowadzone w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowym Instytucie Badawczym (IUNG-PIB) wskazują, że kwas krotonowy (substancja naturalnie występująca w nasionach roślin z rodziny selerowatych) pozwala zwiększyć skuteczność chwastobójczą diflufenikanu.
Badanie skuteczności, zrealizowane w warunkach szklarniowych w Zakładzie Herbologii i Technik Uprawy Roli we Wrocławiu, miało na celu ocenę wpływu kwasu krotonowego, wykorzystanego w czterech dawkach (0,9 kg/ha, 1,8 kg/ha, 3,6 kg/ha oraz 5,4 kg/ha), na efektywność chwastobójczą diflufenikanu aplikowanego w dawkach obniżonych o 50% i 75% w stosunku do dawki zalecanej. W badaniu fitotoksyczności analizowano potencjalnie negatywne oddziaływanie kwasu krotonowego (5,4 kg/ha), diflufenikanu stosowanego w dawce zalecanej oraz obniżonej o 85%, a także mieszaniny kwasu krotonowego z herbicydem w dawce obniżonej o 85% na dwie odmiany pszenicy ozimej.
Ustalono, że dodatek kwasu krotonowego nie wpłynął istotnie na skuteczność diflufenikanu w zwalczaniu fiołka polnego, stulichy psiej oraz tobołków polnych. Natomiast mieszanina kwasu krotonowego z diflufenikanem, gdy herbicyd ten był stosowany w dawce zmniejszonej o 50%, skuteczniej zwalczała miotłę zbożową niż sam diflufenikan w pełnej dawce. Najwyższa dawka kwasu krotonowego (5,4 kg/ha) znacząco poprawiła skuteczność diflufenikanu aplikowanego w dawce zredukowanej o 50% w zwalczaniu maku polnego oraz gwiazdnicy pospolitej.
W badaniu fitotoksyczności ustalono, że stosowanie kwasu krotonowego, diflufenikanu oraz ich mieszanin w testowanych wariantach dawkowania nie powodowało uszkodzeń pszenicy ozimej. Obie badane odmiany nie wykazały objawów fitotoksyczności.
Kieloch, R., Bortniak, M. 2023. Wpływ kwasu krotonowego na skuteczność działania i fitotoksyczność diflufenikanu stosowanego w obniżonych dawkach. Progress in Plant Protection, 63(4): 261–265.