Adiuwanty do herbicydów

mak polny

Papaver rhoeas L.
Nazwa angielska: corn poppy, common poppy, field poppy, red poppy
Rodzina: makowate (Papaveraceae)

Wygląd, cechy szczególne

SIEWKA
Łodyżka podliścieniowa cienka. Liścienie bardzo wąskie (ok. 0,5 mm szerokości), nitkowate, na szczycie zaostrzone. Pierwsze liście owalne, na szczycie zaostrzone (dodano 25-05-2020).

ROŚLINA DOROSŁA
Mak polny przeciętnie osiąga 20-90 cm wysokości. Liście są pojedynczo lub podwójnie pierzastodzielne. Kwiaty pojedyncze, o czerwonych, okrągławych, zachodzących na siebie płatkach, w nasadzie zazwyczaj z czarną plamą. Na szypułkach długie (do 4 mm) odstające włoski (odmiana rhoeas) lub krótkie (1-2 mm) i przylegające (odmiana strigosum – mak przytulonowłosy). Owoc to kulista lub odwrotnie jajowata torebka (tzw. makówka). Nasiona drobne nerkowate
(aktualizacja 01-08-2017).

Okres kwitnienia

głównie maj-lipiec, także jesienią.

Cykl życiowy, biologia

Roślina jednoroczna jara lub zimująca. Średnia produkcja nasion 10 000 – 20 000 sztuk. Nasiona po osypaniu wchodzą w stan spoczynku na m.in. 12 tygodni. Na gruntach ornych zachowują żywotność przez około 6-8 lat. W jednym z badań po 6 latach zdolnych do kiełkowania było 7% nasion (dodano 19-05-2018). Krzyżuje się z makiem wątpliwym.

Zwalczanie chwastów Innvigo

Wyrośnięta siewka (dodano 20-01-2021).

Występowanie, szkodliwość

Najliczniej zachwaszcza zboża i rzepak ozimy. Orientacyjny progi szkodliwości dla zbóż, często podawane w opracowaniach popularnonaukowych, to 10-25 egzemplarzy chwastu na 1m² plantacji (aktualizacja 08-12-2017). Z badań prof. Kapelusznego (1988) wynika, że ekonomiczny próg dla pszenicy ozimej to 6-10 sztuk na 1m² plantacji (dodano 12-08-2017). Najbardziej szkodliwe są egzemplarza zimujące.

Typowe warunki siedliskowe

wskaźnik świetlny: pełne światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby zasobne
wskaźnik kwasowości gleby: gleby obojętne (6≤ pH <7) (gleby zasadowe (pH>7) [1]

Przeczytaj także: Wiosenne zwalczanie chwastów w zbożach ozimych

Zwalczanie maku polnego

WRAŻLIWOŚĆ NA HERBICYDY*
np.: amidosulfuron, chlorosulfuron, dikamba, florasulam, fluroksypyr, izoproturon, jodosulfuron metylosodowy, MCPA, mekoprop, metazachlor, metsulfuron metylowy (dodano 20-01-2021), propyzamid, tribenuron metylu.

POZOSTAŁE INFORMACJE
W Polsce w roku 2012 wykryto pierwszy biotyp maku polnego uodporniony na tribenuron metylu (Żuławy Gdańskie, pszenica ozima).

We Francji w roku 2016 stwierdzono osobniki maku polnego odporne jednocześnie na herbicydy z grupy inhibitorów ALS/AHAS (jodosulfuron metylosodowy, mezosulfuron metylowy i metsulfuron metylowy) i syntetycznych auksyn (2,4-D i MCPA), jest to przykład tzw. odporności wielokrotnej (źródło: weedsicence.org) (dodano 16-02-2018).

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.

Torebki (makówki) (dodano 20-01-2021).

źródła:
1. Zarzycki K., Trzcińska-Tacik H., Różański W., Szeląg Z., Wołek J., Korzeniak U. 2002. Ecological indicator values of vascular plants of Poland. Ekologiczne liczby wskaźnikowe roślin naczyniowych Polski. Wyd. Inst. Bot. PAN, Kraków, 183 ss.

Galeria zdjęć