penoksulam

(ang. penoxsulam)

Herbicyd po raz pierwszy zarejestrowany i wprowadzony do obrotu w roku 2004 w Turcji do ochrony upraw ryżu. W Polsce zarejestrowany w roku 2014 w mieszaninie z diflufenikanem i florasulamem do stosowania w niektórych zbożach (preparat Bizon).

GRUPA CHEMICZNA: triazolopirymidyny

GRUPA HRAC: B

DROGI WNIKANIA DO ROŚLIN: Penoskulam pobierany jest przez liście, pędy i korzenie roślin (aktualizacja 17-06-2017).

DZIAŁANIE: Hamuje syntezę aminokwasów rozgałęzionych. Selektywne działanie penoksulamu opiera się na różnych zdolnościach do metabolicznego inaktywowania go przez poszczególne gatunki roślin. Gatunki wrażliwe zamierają na ogół po 2-4 tygodniach od zabiegu (dodano 17-06-2017).

CHWASTY WRAŻLIWE: np. chwastnice, rdesty, rzepień pospolity, szarłaty.

PRZYKŁADOWE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA: np. pszenica ozima, pszenżyto ozime, jęczmień ozimy.

POŁOWICZNY ROZKŁAD W GLEBIE (DT50): 5,6-6,1 dni (badania polowe), 22-58 dni badania laboratoryjne.

OSTRA DOUSTNA TOKSYCZNOŚĆ DLA SZCZURA (LD50): > 5000 mg/kg

WYBRANE PREPARATY (aktualizacja 17-06-2017):

  • Bizon (+ diflufenikan + florasulam)
  • Buffalo (+ diflufenikan + florasulam)
  • Legion (+ diflufenikan + florasulam)
  • Viper (+ diflufenikan + florasulam)