iglica pospolita

(Erodium cicutarium)
Nazwa angielska: redstem stork’s bill
Rodzina: bodziszkowate (Geraniaceae)

Wygląd, cechy szczególne: Roślina osiągająca zazwyczaj od 10 do 50cm. Łodyga wzniesiona lub podnosząca się, owłosiona. Liście pierzastosieczne, siedzące lub na bardzo krótkich ogonkach, naprzeciwległe lub skrętoległe. Pięciopłatkowe kwiaty na długich szypułkach (liliowe lub bladopurpurowe) zebrane w baldachy. Owocem jest 5-dzielna rozłupnia. Rozłupki wrzecionowate, ciemnobrunatne, owłosione, zakończone dzióbkiem.

Okres kwitnienia: Kwiecień – wrzesień/październik.

Cykl życiowy, biologia: Iglica pospolita jest gatunkiem rocznym(jarym lub zimującym). Zimuje w formie rozety liściowej. Jest odporna na suszę. Rozmnaża się za pośrednictwem nasion. Pojedyncza roślina może wytworzyć do 9900 nasion (wg. innych źródeł przeciętnie 200-600 nasion). Rozłupki (zawierające po 1 nasieniu) w trakcie pękania dojrzałych owoców są rozrzucane nawet na kilka metrów od rośliny macierzystej. Każda z rozłupek zakończona jest długim kilku dzióbkiem, który podczas zmian wilgotności gleby i powietrza może się zwijać i rozwijać, co umożliwia przemieszczanie się nasion na niewielkie odległości lub wkręcanie w glebę (tzw. ruchy pełzające – herpochoria). Nasiona zachowują w glebie żywotność przez wiele lat. Z próbek nasion przechowywanych przez okres 37 lat wykiełkowało 5,5%.

Występowanie, szkodliwość: Najczęściej obserwowana na glebach piaszczystych lub lżejszych gliniastych. Zachwaszcza rośliny okopowe, ogrody, pojawia się w zbożach (gł. jarych) oraz na stanowiskach ruderalnych.
W badaniach kanadyjskich iglica pospolita w nasileniu 20 szt./1m² spowodowało średnią stratę plonu: 10% pszenicy, 18% rzepaku, 25% fasoli i groszku. Przy nasileniu chwastu 100 szt./1m² straty wzrosły do: 36% w przypadku pszenicy, 37% rzepaku, 82% fasoli i 92% groszku (dodano 12-02-2017).

Typowe warunki siedliskowe:
wskaźnik świetlny: pełne światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby suche / świeże
wskaźnik trofizmu: gleby umiarkowanie ubogie
wskaźnik kwasowości gleby: gleby kwaśne (4≤ pH < 5) / gleby umiarkowanie kwaśne (5≤ pH <6)

Wrażliwość na substancje aktywne: np. bentazon, napropamid, sulfosulfuron.