gorczyca polna

Sinapis arvensis L.

Nazwa angielska: charlock mustard, charlock, wild mustard, kedlock

Rodzina: kapustowate (Brassicaceae), dawniej krzyżowe (Cruciferae)

Wygląd, cechy szczególne: Przeciętnie osiąga 30-60cm wysokości. Łodyga owłosiona, rozgałęziona. Liście dolne prawie lirowate, górne podługowate, zatokowato-ząbkowane. Kwiatostan grono, kwiaty złocistożółte, owoc łuszczyna. Nasiona prawie okrągłe, ciemne.

Okres kwitnienia: maj-październik

Cykl życiowy, biologia: Roślina jednoroczna jara. Nasiona kiełkują tylko z najpłytszych warstw gleby, maksymalnie z 2cm. Średnia produkcja nasion 1200 sztuk (200-2000).
Nasiona gorczycy mogą utrzymać zdolność do kiełkowania w glebie (zwłaszcza jeśli są umieszczono głęboko) nawet przez 60 lat (dodano 13-04-2017).

 Występowanie, szkodliwość: Gorczyca polna zachwaszcza uprawy jare: rośliny okopowe, zboża, rzepak. 1 egzemplarz gorczycy pobiera 2 razy więcej azotu i fosforu oraz 4 razy więcej potasu i wody od 1 egzemplarza owsa. Ustalony w USA próg szkodliwości dla buraka  to 5 sztuk gorczycy przypadające na 30m rzędu rośliny uprawnej (dodano 13-04-2017).

Typowe warunki siedliskowe:
wskaźnik świetlny: pełne światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby zasobne
wskaźnik kwasowości gleby: gleby obojętne (6≤ pH <7) – gleby zasadowe (pH>7)

Zwalczanie gorczycy polnej (wrażliwość na herbicydy) np.*: 2,4-D, amidosulfuron, bentazon, bromoksynil, chlorosulfuron, etofumesat, florasulam, linuron, oksyfluorofen, MCPA, metobromuron, metrybuzyna, nikosulfuron, pendimetalina, petoksamid, rimsulfuron, sulfosulfuron, tifensulfuron metylowy, triasulfuron, tribenuron metylowy.

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.