dymnica pospolita

Fumaria officinalis L.

Nazwa angielska: drug fumitory, common fumitory, earth smoke

Rodzina: w zależności od ujęcia systematycznego makowate (Papaveraceae) lub dymnicowate (Fumariaceae)

Wygląd, cechy szczególne: Łodyga wzniesiona lub podnosząca się, kanciasta, osiąga 10-50cm wysokości. Liście o sinawym kolorze, podwójnie lub potrójnie pierzastosieczne. Kwiatostan grono (2-7cm dł.), kwiaty grzbieciste, różowoczerwone. Owoc kulista niełupka.

Okres kwitnienia: maj-wrzesień/październik

Cykl życiowy, biologia: Roślina jednoroczna, formy jare i ozime. Przeciętnie produkuje 400 nasion, które są zdolne zachować żywotność przez ponad 11 lat. Kiełkuje najlepiej przy temperaturze 7ºC.

Występowanie, szkodliwość: Pospolity chwast roślin okopowych, kukurydzy, zbóż i rzepaku.

Typowe warunki siedliskowe:
wskaźnik świetlny: pełne światło – umiarkowane światło
wskaźnik wilgotnościowy: gleby świeże
wskaźnik trofizmu: gleby zasobne
wskaźnik kwasowości gleby: gleby obojętne (6≤ pH <7)

Zwalczanie chwastu (wrażliwość na herbicydy) np.*: bentazon, chlopyralid, dikamba, etofumesat, flurochloridon, izoproturon, lenacyl, MCPA, mekoprop-P, metamitron, metrybuzyna, oksyfluorofen, rimsulfuron, sulfosulfuron, terbutyloazyna.

*Skuteczność herbicydu zależy od wielu czynników m.in. fazy rozwojowej chwastu, dawki i formulacji preparatu. Dlatego informacji dotyczących wrażliwości chwastów na działanie środka chwastobójczego należy zawsze szukać w jego etykiecie.

Ciekawostki: Nazwa rodzajowa (Fumaria) pochodzi od łacińskiego słowa „fumus” oznaczającego dym (stąd polska dymnica). Nawiązuje ona do zapachu roztartych liści przypominającego zapach dymu lub właściwości soku roślinnego, który (podobnie jak dym) powoduje łzawienie.